O početku nove školske godine u Prvoj na Srednja.hr

U susret početku nove nastavne godine, školska psihologinja I. gimnazije Vlasta Lukačević, prof. gostovala je u srijedu 4. rujna 2024. na snimanju podcasta za Srednja. hr. 

U podcastu je bilo riječi o tome kako se pripremiti za novu školsku godinu, kako se učenici/ice prvih razreda mogu što uspješnije prilagoditi zahtjevima novog školskog okruženja, kakav je utjecaj digitalnih tehnologija na odnose i komunikaciju među mladima, koliko je ugroženo mentalno zdravlje mladih u odnosu na razdoblje prije pandemije covidom – 19 i slično. Upiti učenika/ica su se odnosili na pitanja oko preporuka za uspješno učenje, studija psihologije te kako je organiziran prvi dan nastave u I. gimnaziji.

Dio razgovora bio je posvećen ulozi i područjima rada školskog psihologa te načinima i temama koje prevladavaju u savjetodavnim razgovorima učenika/ica sa školskim psiholozima/injama.

Bila je to prilika da se istakne da I. gimnazija ove godine svečano obilježava 170. godišnjicu rada pod sloganom, “Jubilarno, Prva!”, da ima akreditaciju za provedbu Erasmus+ programa, da uz redovnu nastavu provodi niz preventivnih aktivnosti, ima iznimno bogatu ponudu izbornih, fakultativnih te izvannastavnih aktivnosti kao što je uspješan Volonterski klub Prve, aktivnosti Zadruge, Školskog sportskog društva i dr.

Za kraj, školska psihologinja Vlasta Lukačević, prof. zaželjela je dobrodošlicu novoj generaciji učenika/ica u srednje škole i ohrabrila ih time da, iako svaki novi početak nosi niz nepoznanica i može izazvati strah, početak nove školske godine je nešto čemu se radujemo jer nosi niz prilika za nova životna iskustva, stjecanje novih znanja i vještina, razvijanje i izražavanje novih interesa, stvaranje novih prijateljstava koja se pamte i znaju biti za cijeli život.

Početak emitiranja podcasta planiran je za nedjelju 8. 9. 2024. preko sljedeće poveznice: https://youtu.be/Dh-4bE3mYnk?si=WT2dufI3pFg-jYYC